Δευτέρα, 18 Ιανουαρίου 2016

Παράξενα μουσικά όργανα

Επτά δισεκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται ανάμεσά μας στην Γη! Είναι φυσικό να υπάρχουν κάποιοι μέσα σε όλους αυτούς που φτιάχνουν τα δικά τους όργανα, ή δημιουργούν παραλλαγές πάνω στα "κλασικά", ή τα παίζουν κάπως διαφορετικά!

Δείτε κάποια από αυτά, για να μένετε ενημερωμένοι για τα μουσικά πράγματα!


Ας ξεκινήσουμε με τις κιθάρες!

1. 12χορδη κιθάρα
Αρχίζουμε με το λιγότερο παράξενο όργανο. Η κιθάρα με τις δώδεκα χορδές (η "δωδεκάχορδη") είναι συνηθισμένη, αυτή όμως έχει κάπως ασυνήθιστο σχήμα.


2. Τριπλή κιθαροβιόλα
Κι αν ο παραπάνω παίζει με μία διπλή κιθάρα, ο από κάτω παίζει με μία τριπλή κιθάρα. Πήρε κι ένα δοξάρι και την έκανε κιθαροβιόλα!3. Κιθάρα για 6 χέρια!
Πώς είναι οι μουσικές συνθέσεις για πιάνο για δύο και τρία χέρια; Ε, εδώ είναι για κιθάρα!
Τρεις κοπέλες, έξι χέρια, μία κιθάρα, σε μία παραδοσιακή μελωδία των νησιών της Καραϊβικής.Κι άλλη μία κιθάρα για έξι χέρια!4. Αν σας φαίνονται λίγα τα έξι χέρια, έχουμε και άλλη μία...
Κιθάρα για δέκα χέρια!5. Σας φαίνεται παράξενη η κιθάρα για δέκα χέρια; Τότε ακούστε μία...
Κιθάρα ...χωρίς χέρια!Είναι μία απόδειξη της δύναμης της θέλησης που έχουμε μέσα μας, όλοι, όταν βρεθούμε στις κατάλληλες συνθήκες!

6. Κιθάρα για 3 χέρια, για 6 χέρια, κιθάρα χωρίς χέρια... Αρκετά! Έρχεται η...
Κιθάρα ...χωρίς χορδές!


Οι χορδές σ' αυτήν την ηλεκτρική κιθάρα έχουν αντικατασταθεί από μία ψηφιακή οθόνη που αναπαράγει οποιονδήποτε ήχο της ηλεκτρικής κιθάρας.

7. Σιγά τ' αυγά! Όλα αυτά είναι κιθάρες! Πάμε σε κάτι πιο ακραίο!
Κι αν ακούγαμε μία μουσική από ...
Κιθάρα χωρίς κιθάρα;(Αυτό το "υπόλειμμα" κιθάρας έχει έναν οπτικό αισθητήρα που αντιλαμβάνεται τις κινήσεις των χεριών και κάνει το "όργανο" να βγάζει τους ήχους που θα έβγαζε αν είχε πραγματική κιθάρα με χορδές!

8. Glass Armonica (Μουσικό όργανο από γυαλιά)Γυάλινα ποτήρια που περιστρέφονται το ένα μέσα στο άλλο γύρω από έναν κύλινδρο, χέρια καθαρά και βρεγμένα που ακουμπούν πάνω τους και... ορίστε ο ήχος που βγάζουν!
Η αρμόνικα γυαλιού εφευρέθηκε γύρω στο 1750, από τον Βενιαμίν Φραγκλίνο - απ' ό,τι διαβάζουμε στο "Ψηφιακό Βιβλίο" της Ε΄ τάξης.

9. Ποτηρόφωνο
Όχι! Το ποτηρόφωνο δεν φτιάχτηκε για πλάκα! Είναι ένα κανονικό μουσικό όργανο (και πολύ δύσκολο, όπως θα δείτε στο παρακάτω βίντεο) και μάλιστα στην Ευρώπη οργανώνονται παραστάσεις με αυτό από το 1750 περίπου. Το ξέρατε πως ο Μότσαρτ έδωσε την πρώτη του συναυλία με ποτήρια όταν ήταν μόλις 17 ετών;
Εδώ ακούμε την "Τοκάτα και φούγκα" του Μπαχ, παιγμένη από 39 κρυστάλλινα ποτήρια!10. "Πλαστικόφωνο"
...από 24 πλασικούς σωλήνες (σωστά είδατε: σωλήνες που χρησιμοποιούμε στις αποχετεύσεις!) και το κρουστό είναι έτοιμο!11. Ντραμς από πλαστικούς σωλήνες12. Μεταλλόφωνο
(Ένα κάπως ασυνήθιστο μεταλλόφωνο)!(Για τους μουσικοσπουδαγμένους, το όργανο αυτό διαθέτει 5 οκτάβες!)

13. Μεταλλόφωνο με μεταλλικά κλειδιά και πρόκες!
(Όταν βαριέται ο μάστορας...)14. Λιθόφωνο
Οι πέτρες από τις οποίες αποτελείται είναι απολιθωμένα κοράλλια 350.000.000 ετών που βρίσκονται στο Μίσιγκαν των Η..Π.Α.15. Μπουκαλοκιθάρα
Αν σας περισσεύει κανένα μεγάλο μπουκάλι νερού, κανα-δυο χορδές από μπάσο και ένα ξύλινο κοντάρι, φτιάχνετε κι εσείς αυτή την ωραία κιθάρα!Hang
Το χανγκ είναι ένα ιδιότυπο όργανο που έφτιαξαν κάποιοι μουσικοί από την Ελβετία. Είναι δύο μεταλλικοί δίσκοι, κολλημένοι μεταξύ τους σε σχήμα που μοιάζει με ιπτάμενο δίσκο!

16. Ακούστε το μόνο του:17. Δύο χανγκ μαζί:18. Χανγκ με συνοδεία ντιντζεριντούΤο ντιτζεριντού είναι παραδοσιακό όργανο των Αβοριγίνων (ιθαγενών της Αυστραλίας). Το φυσάνε, κάνοντας διάφορα κόλπα με το στόμα τους. Το όργανο αυτό στην ουσία είναι ένα χοντρό κλαδί δέντρου, το εσωτερικό του οποίου έχει φαγωθεί από τερμίτες (μεγάλα μυρμήγκια). Το κούφιο ξύλο βγάζει έναν χαρακτηριστικό ήχο, διαφορετικό σε κάθε όργανο, ανάλογα με το είδος του ξύλου και του βαθμού "φαγώματος" από τους τερμίτες.

19. Μπαλονοτύμπανα
Μερικές λεκανίτσες της κουζίνας, κάποια ταψάκια, μπαλόνια από το περίπτερο και τα "μπαλονοντραμς" είναι έτοιμα!20. Κρουστά από την Ταϋλάνδη21. Ένα μυστήριο όργανο...22. Κι άλλο ένα μυστήριο όργανο...23. Ένα ακόμα πιο μυστήριο όργανο...Καθώς ο Gorkem Sen (που το κατασκεύασε) κουνάει τις χορδές, αυτές πάλλονται και η κίνησή τους πηγαίνει στα τύμπανα με τις μεμβράνες που βρίσκονται στην άλλη άκρη του οργάνου.  Οι μεμβράνες πάλλονται με την σειρά τους και παράγουν έναν αλλόκοτο και "υπνωτικό" ήχο.

24. Το δέντρο (που λέει ο λόγος) που τραγουδάει (που επίσης λέει ο λόγος...). Το επίσημο όνομά του: The Singing, Ringing Tree. Είναι μία κατασκευή από σωλήνες, τοποθετημένη σε κάποιο ύψωμα. Καθώς ο άνεμος περνά δια μέσου των σωλήνων αυτοί, λόγω του διαφορετικού μεγέθους ο καθένας, βγάζουν ποικίλους ήχους. Το αποτέλεσμα είναι ένα μουσικό γλυπτό που βγάζει έναν απόκοσμο (και λίγο φοβιστερό, εδώ που τα λέμε, αν τον ακούς μόνος σου στην ερημιά...) ήχο.


25. Και η χαζομάρα της υπόθεσης...26. Και μια μικρή συναυλία για το τέλος!
Ή αλλιώς, τι μπορούν να κάνουν οι άνθρωποι σ' ένα γραφείο, όταν βαριούνται να δουλέψουν!
(Η "μικρή νυχτερινή μουσική" του Μότσαρτ, εκτελεσμένη από ποτήρια, φλυτζανάκια του καφέ, πιατάκια, κλπ.
Απολαύστε την:Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου