Παρασκευή, 2 Οκτωβρίου 2015

​ΜΟΥΣΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΔΩΝ, 5/10/2015

Από την 1η Αυγούστου 2015, και μέχρι τις 10 Ιανουαρίου 2016, λειτουργεί στο Μουσείο Ηρακλειδών, στον πεζόδρομο της Ακρόπολης στο Θησείο, έκθεση με μερικές από τις σημαντικότερες εφευρέσεις των αρχαίων Ελλήνων.
Και όταν λέμε εφευρέσεις, εννοούμε πως θα δούμε κατασκευές που θα μας αφήσουν με το στόμα ανοιχτό!

Ας δούμε κάποιες:


Το σταθερό αυτόματο θέατρο του Ήρωνος
​(Ο «κινηματογράφος» των αρχαίων Ελλήνων)
​Το κοινό στέκεται μπροστά από την κατασκευή, οι δύο μικρές πόρτες ανοίγουν μόνες τους και, αυτόματα, ξεκινά το κινηματογραφικό έργο: ​ο μύθος του Ναυπλίου που θέλει να εκδικηθεί τους Αχαιούς οι οποίοι σκότωσαν τον γιο του Παλαμήδη στην Τροία.Το υδραυλικό ρολόι του Αρχιμήδη


(Το πρώτο υδραυλικό ρολόι με κτύπους της ιστορίας)
​Στους δυο κίονες τις πρόσοψης δυο κινούμενοι δακτύλιοι (και δύο αγαλματίδια) υποδείκνυαν τις ώρες που διανύονταν και τις ώρες που απόμεναν αντίστοιχα. Κάθε ώρα οι κόρες των οφθαλμών ενός ανθρώπινου προσωπείου άλλαζαν χρώμα και ένα σφαιρίδιο έπεφτε με κρότο σε ένα δοχείο από το (αυτόματα) ανοιγόμενο ράμφος ενός κόρακα. Παράλληλα το νερό έπεφτε μέσα σε ογκομετρικό δοχείο και σε χρονικό διάστημα μιας ώρας ανατρεπόταν αυτόματα οπότε δύο φίδια κινούνταν συρίζοντας προς τα πουλιά των δένδρων που σφύριζαν τρομαγμένα.

​Κι όλα αυτά με την βοήθεια του νερού!Η αυτόματη υπηρέτρια του Φίλωνος
(Το πρώτο λειτουργικό ρομπότ της ιστορίας)
Πρόκειται για ένα ανθρωποειδές ρομπότ με τη μορφή υπηρέτριας (σε φυσικό μέγεθος) που στο δεξί χέρι της κρατούσε μια οινοχόη. Όταν ο επισκέπτης τοποθετούσε έναν κρατήρα (κύπελλο) στην παλάμη του δεξιού χεριού της εκείνη αυτόματα έριχνε αρχικά κρασί και στη συνέχεια για ανάμιξη νερό στον κρατήρα ανάλογα με την επιθυμία του.Το κινητό αυτόματο θέατρο του Ήρωνος


(Το αυτοκινούμενο κουκλοθέατρο των αρχαίων Ελλήνων)
​Το κινητό θέατρο μετακινείται αυτόματα μπροστά στην σκηνή, Μια φωτιά ανάβει μπροστά στον βωμό του Διονύσου στην σκηνή. Από το ραβδί του θεού αναβλύζει νερό και από το κύπελό του χύνεται κρασί πάνω σ' έναν μικρό μαύρο πάνθηρα.

Ακούγεται ήχος τυμπάνων και έξι Βάκχες χορεύουν γύρω από τον ναό και διάφορα τέτοια ...μαγικά!Το υδραυλικό ρολόι του Κτησιβίου
Ένα θαύμα του αυτοματισμού

αφού​ το ρολόι αυτό μπορούσε να λειτουργεί αδιάκοπα, χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση!


Ο υπολογιστικός μηχανισμός των Αντικυθήρων


Ένας φορητός "υπολογιστής" από την αρχαιότητα
Πρόκειται για την πρώτη υπολογιστική μηχανή της ιστορίας. Χρησιμοποιούνταν για τον καθορισμό και την πρόβλεψη σημαντικών αστρονομικών και ημερολογιακών γεγονότων.

Αποτελούνταν από δείκτες, κλίμακες και τριάντα πέντε τουλάχιστον συνεργαζόμενους οδοντωτούς τροχούς που έπαιρναν κίνηση από μια χειρολαβή.

Η ύδραυλις του Κτησιβίου
(Το πρώτο πληκτροφόρο μουσικό όργανο της ιστορίας)
Υδραυλικό αυτόματο του Φίλωνος του Βυζαντίου(Αυτόματα επαναλαμβανόμενο θέαμα με κίνηση και ήχο)
Είναι μία κατασκευή που αναπαριστά πουλιά να κελαηδούν πάνω από ένα συντριβάνι. Όταν η κουκουβάγια που είναι τοποθετημένη στην άλλη άκρη κάποιες στιγμές γυρίζει προς το μέρος τους, αυτά τρομαγμένα σωπαίνουν. Το θέμα αυτόματα επαναλαμβάνεται διαρκώς.


Η έξυπνη οινοχόη του Φίλωνος


​Πρόκειται για μια οινοχόη με την οποία σ' ένα συμπόσιο ο υπηρέτης, ανάλογα με την επιθυμία του καθενός, με το πάτημα ενός κρυφού κουμπιού τους σέρβιρε (από την ίδια οινοχόη) κρασί ή νερό ή νερωμένο κρασί!

Το ξυπνητήρι του Πλάτωνος

(Η πρώτη συσκευή αφύπνισης παγκοσμίως)


Το αυτόματο άνοιγμα θυρών ναού 
μετά από θυσία στον βωμό του
(Ο πρώτος κτηριακός αυτοματισμός της ιστορίας)
Καθώς άναβαν τον βωμό μπροστά από την είσοδο του ναού, με την βοήθεια του ζεστού αέρα από τον βωμό που ζεσταινόταν και του νερού μέσα σε ένα σύνθετο σύστημα σωληνώσεων, οι θύρες του ναού σπρώχνονταν να ανοίξουν "μόνες τους".Το αυτόματο σπονδείο με κερματοδέκτη(Ο πρώτος αυτόματος πωλητής της ιστορίας)
Πήλινο δοχείο, μέσα στο οποίο ο πιστός έριχνε έναν νόμισμα (όπως μέσα σ' έναν κουμπαρά) και αμέσως από την βρυσούλα στο κάτω του μέρος έτρεχε αγιασμός (η ίδια ποσότητα κάθε φορά), όσος χρειαζόταν για να γεμίσει ένα ποτηράκι.Οι φωτογραφίες, τα σχόλια και τα βίντεο είναι από τον ιστότοπο του Μουσείου Κοτσανά (στο Κατάκωλο Ηλείας).

Επισκεφθείτε τον ιστότοπο του μουσείου. Πατήστε ΕΔΩ!Δείτε σε βίντεο την παρουσίαση της λειτουργίας 
κάποιων από τις κατασκευές
Δείτε τις κατασκευές του μουσείου Κοτσανά, μία προς μία​.
ΚΛΙΚ ΕΔΩ!
​Δείτε τον τρόπο λειτουργίας των αρχαίων κατασκευών


(Διαβάστε από την σελ. 17 και μετά.)
ΚΛΙΚ ΕΔΩ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου